maanantai, 17 syyskuu 2018 09:06

Peliittojen Lauri Heinolle yhden ottelun pelikielto

Peliittojen Lauri Heinolle on tuomittu yhden ottelun pelikielto.

Mestiksen kurinpitoryhmä on määrännyt Peliittojen hyökkääjä Lauri Heinolle yhden ottelun pelikiellon. Heinolle tuomittiin 14.9.2018 pelatussa IPK:n ja Peliittojen välisessä Suomen Cupin ottelussa pelirangaistus sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan. Pelaaja on pelikiellossa kaikissa Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoliitto ry:n alaisissa sarjaotteluissa kunnes sarjaohjelmassa pelikielloksi määrätyt ottelut on pelattu.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 116 kohdan mukaisen määritelmän mukaan sopimattomassa käytöksessä tuomaristoa kohtaan on kyseessä pelaajan tai joukkueen toimihenkilön yritys viedä tuomariston valtaa, halventaa tai heikentää tuomaria tai kyseenalaistaa tuomarin rehellisyyden, taidot tai fyysisesti uhmaa tuomaria. Samaisen sääntökohdan v 1. Kohdan mukaan ottelurangaistus tuomitaan pelaajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka tarkoituksellisesti ja piittaamattomasti käyttää millään tavoin voimaa tuomaria kohti tai joka aiheuttaa tuomarin loukkaantumisen.

Puolestaan kilpailusääntöjen 10.18. kohdan mukaan ottelurangaistus (OR) johtaa aina erilliseen kurinpitokäsittelyyn, jossa pelikiellon pituus määrätään. Pelaaja tai toimihenkilö, joka on saanut ko. rangaistuksen, on peli- tai toimintakiellossa kunnes asia on käsitelty kurinpitoelimessä ja kurinpitopäätös on annettu tiedoksi. Kurinpitäjä ei voi olla määräämättä pelikieltoa.

Johtopäätökset ja seuraamus

Saadun selvityksen perusteella on kiistatonta, että pelaaja osuu ottelun erotuomariin aiheuttaen erotuomarin kaatumisen. Kontakti tulee tuomarista katsottuna takaapäin, jolloin erotuomari ei ole havainnut lähestyvää pelaajaa. Pelaajan rintamasuunta on puolestaan kontaktia edeltävän ajan kohti erotuomaria, jolloin hänen on tullut havaita tuomarin sijoittuminen. Saadun selvityksen perusteella on selvää, että pelaaja on pyrkinyt väistämään erotuomaria. Pelaajan väistöliike on kuitenkin jäänyt siinä määrin vajavaiseksi, että pelaajan jalka on osunut erotuomarin jalkoihin aiheuttaen tuomarin kaatumisen.

Kurinpitoryhmä katsoo, että erotuomarin koskemattomuuden turvaamiseen tulee suhtautua erityisen suurella vakavuudella ja huolellisuudella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaajien tulee välttää kontaktit erotuomarin kanssa. Vaikka jossain pelitilanteessa erotuomari olisi pelaajan näkökulmasta pelaajan edessä, pelaajalla ei ole oikeutta luistella tai törmätä ottelun erotuomariin. Vaikka kyseessä olevan teon ei asiassa esitetyn näytön perusteella voida katsoa olevan tahallinen, on se kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan kuitenkin siinä määrin piittaamaton, että se täyttää edellä kuvatun sääntökohdan mukaisesti ottelurangaistuksen kriteerit.

Mainitut seikat huomioiden kurinpitäjä katsoo teon olevan yhden (1) ottelun lisärangaistuksen arvioinen.

Juho Melaluoto 
Mestiksen kurinpitoryhmän puheenjohtaja

Uusimmat uutiset

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next