Vuosaaressa kytee kiekkokiima - "Edellytyksiä olisi vaikka Mestikseen"

Täällä Iiro Junnila, Vuosaari.

Treffasin Itä-Helsingin sykkeessä entisen pelikaverini ja kokeneen Mestis-jyrän Tuomas ”Möykky” Muhosen, jonka kanssa nostimme Mestiksen mestaruuskannua Turussa keväällä 2008. Sittemmin olemme toki nostaneet erinäisiä muitakin kannuja, mutta ei puhuta nyt siitä. Puhutaan Vuosaaren Viikingeistä.

Kaikki kiekkoihmiset muistavat varmasti legendaarisen Jokeri-pomon Aimo Mäkisen. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että 2003 edesmennyt Mäkinen testamenttasi osan perinnöstään Vuosaaren uuden jäähallin rakentamiseen. Ja kyllä, marraskuussa 2011 Vuosaaressa avattiin uusi jäähalli, joka kantaa itseoikeutetusti nimeä Aimo Mäkinen Areena.

”Mäkisen toive olisi kuulemma ollut, että Vuosaareen olisi rakennettu sellainen areena, missä on kunnon katsomot ja kaikki. Hallitus päätti kuitenkin mennä enempi junnut edellä ja rakennettiin tuplakaukalo”, kertoo toista kautta Viikinkien riveissä viilettävä Muhonen.

Vuosaaressa asuu pyöreästi 40 000 ihmistä, eli noin Rauman verran väkeä. Jos lasketaan koko Itä-Helsinki, niin alueen väkiluku on yli 150 000, jolla pääsisi Suomen suurimpien kaupunkien listalla jo seitsemänneksi.

 
(Muhonen tanskalaisen Herlev Eaglesin riveissä. Kuva: Marc M Andersen)

”Viikingit on vielä hiomaton timantti”

Muhonen on asunut Vuosaaressa pikkupojasta saakka. Kiekkouransa viemänä hän on toki muuttanut Jokereista Turun kautta Hämeenlinnaan ja Mikkelistä Kouvolan kautta Savonlinnaan. Liiga- ja Mestis-kiertueen jälkeen mies kävi tutustumassa myös eksoottiseen Puolan liigaankin, josta matka jatkui pariksi kaudeksi Tanskan pääsarjaan.

Kun kunnollinen ulkomaansopimus viime kaudelle ei enää ottanut syntyäkseen, 30-vuotias Muhonen osti asunnon Vuosaaresta, siirtyi vakituisesti päivätöihin ja löysi uuden kiekkokipinän Viikinkien 2-divisioonajengin riveistä.

”Oli helppo hypätä porukkaan mukaan, kun jengissä pelasi jo valmiiksi paljon kavereita. Vaikka jätkät olikin kehunut, että miten hyvä meininki Viikkareissa on päällä, niin kyllä tämä tekemisen taso pääsi yllättämään todella positiivisesti”, Muhonen kertoo ylpeänä.

Junnutoiminta on ollut seurassa jo pitkään hyvällä pohjalla, mutta kilpailukykyinen edustusjoukkue on loistanut poissaolollaan. Aina SM-sarjaikään eli C-junnuihin asti Vuosaaressa ollaan pystytty kilpailemaan tasapäin alueen parhaiden joukkueiden kanssa.

”Kyllä Viikingit on vielä sellainen hiomaton timantti. Vuosaari taitaa olla Suomen suurin asuinalue, jossa on ihan mahtava yhteisöllisyys. Täällä olisi hyvin edellytykset vaikka Mestikseen”, paaluttaa Muhonen.

Nyt muutaman viime vuoden aikana Viikinkien edustusjoukkueeseenkin ollaan saatu kunnon tekemisen meininkiä. Muhosen mukaan suuri kiitos tästä kuuluu aktiiviselle puuhamiehelle Sami Narkialle. Päivätöiden lisäksi Narkia vaikuttaa seuran hallituksessa, häärää kentällä joukkueen kapteenina ja hoitaa lisäksi neuvottelut yhteistyökumppaneiden saamiseksi. Sami painaa niin sanotusti pyytetöntä seuran eteen.

”Pitää nostaa kyllä Narkialle isosti silinteriä hyvästä duunista”, Muhonen kiittelee.

Viikinkien riveistä löytyy myös toinen Jokeri-kasvatti ja menestyksekkään Mestis-uran painanut kaveri: Vesa Kulmala (kuvassa alempana). Veijo voitti Mestiksen puolustajien pistepörssin Jukureissa 2011-2012 kovilla tehoilla 12+19=31. 

”Kyllä se Kulmalan liike on hieman hidastunut aktiivivuosien jälkeen, kun perheyrittäjyys on vienyt miehen mennessään. Sijoittuminen ja pelisilmä korvaavat toki paljon, ja Veijosta saadaan ehdottomasti edelleen kova tekijä 2-divariin.”

 

Mika ”MM-95” Strömberg pyörittää palettia

Viikinkien kenties kovin nimi löytyy kuitenkin penkin takaa. Vuoden 1995 maailmanmestari Mika Strömberg toimii seurassa päätoimisena työntekijänä. Hänen vastuullaan on edustusjoukkueen valmentamisen lisäksi seuran vanhempien junioreiden kehittäminen.

”Ströbä on tuonut paljon uskottavuutta ja ammattimaisuutta tekemiseen. Duuni Viikkareissa on ollut varmasti hyvä oppikoulu myös hänelle itselleen, enkä epäile hetkeäkään, etteikö Ströbää tultaisi vielä lähivuosina näkemään kovan luokan valmennuspesteissä”, Muhonen kehuu.

Pitäkää siis päät ylhäällä, kun idästä päin tuulee.

 

Perjantaina 1.9. pelataan Suomen Cupin neljännesvälierät, jossa Viikingit kohtaa Suomi-sarjajoukkue S-Kiekon Seinäjoella.

 

Kirjoittaja Iiro ”Moottorisaha” Junnila (pitää kuvassa pokaalia) on entinen Mestis-mestari TUTO Hockeyn riveistä. Hän vaikuttaa nykyään Mestiksen hallituksessa ja toimii Mestiksen viestinnästä vastaavan viestintätoimisto Viestintäliigan toimitusjohtajana.

 

Uusimmat uutiset

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next