tiistai, 11 syyskuu 2018 10:33

Kiekko-Vantaan Joel Pyykköselle kolmen ottelun pelikielto

Kiekko-Vantaan Joel Pyykköselle on tuomittu kolmen ottelun pelikielto.

Mestiksen kurinpitoryhmä on määrännyt Kiekko-Vantaan puolustaja Joel Pyykköselle kolmen ottelun pelikiellon. Pyykköselle tuomittiin 8.9.2018 pelatussa KOOVEEn ja Kiekko-Vantaan välisessä Suomen Cupin ottelussa pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 5min + pelirangaistus. Pelaaja on pelikiellossa kaikissa Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoliitto ry:n alaisissa sarjaotteluissa kunnes sarjaohjelmassa pelikielloksi määrätyt ottelut on pelattu.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti:

Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan:

Pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Johtopäätökset ja seuraamus

Kurinpitovalioryhmä katsoo, että tilanteessa Pyykkösen taklaus kohdistuu sinänsä taklattavissa olevaan pelaajaan. Taklaavan pelaajan kädet ja/tai asento eivät myöskään nouse taklaustilanteessa. Saadun selvityksen (erotuomariraportti, videoleike) perusteella on kuitenkin kiistatonta, että taklaustilanteessa Pyykkösen olkapää osuu vastustajaa suoraan pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on sääntökirjan 124 kohdan tarkoittama isku pään tai niskan alueelle, ja siten rangaistava teko.

Rangaistuksen mittaamiseen vaikuttaa se, että taklaus tulee verraten kovalla voimalla ns. kuolleesta kulmasta. Taklaavan pelaajan on tullut tiedostaa edellä mainittu taklattavan pelaajan haavoittuva asento ja sitä kautta valmiuden puute ottaa taklaus vastaan. Tästä huolimatta Pyykkönen on päättänyt viedä taklauksensa loppuun. Kurinpitoryhmä katsoo, että edellä mainituissa tilanteissa taklaavalla pelaajalla on korostunut vastuu suorittaa taklaus sääntöjen mukaisesti.

Edellä mainitut perusteet sekä vastustajan loukkaantuminen huomioiden, katsoo kurinpitoryhmä, että teko on ollut piittaamaton ja vaarallinen. Teko on ollut siten sellainen, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus.

Edellä esitetyn perusteella kurinpitoryhmä katsoo teon olevan kolmen (3) ottelun lisärangaistuksen arvioinen.

Juho Melaluoto 
Mestiksen kurinpitoryhmän puheenjohtaja