Onnistujia laajalla rintamalla - KeuPalla kaikki mahdollisuudet jackpotiin

KeuPa HT on pelannut vahvan alkukauden ja johtaa sarjaa. Päävalmentaja Mikko Heiskasen mukaan se ei ole tullut joukkueelle itselleen yllätyksenä.

Mestis palaa keskiviikkona reilun viikon mittaiselta maajoukkuetauolta KeuPa HT:n johtaessa sarjaa. KeuPan rosteri vahvistui kesällä muun muassa Ilveksessä pelanneella Markus Jokisella ja viime kauden parhaalla tulokkaalla Lauri Huhdanpäällä, mutta KeuPa on silti yllättänyt monet keikkumalla sarjan kärkipaikalla tässä vaiheessa kautta. Joukkue itse siihen kuitenkin uskoi.

"Ei se ole meille sisäisesti tullut yllätyksenä. Alusta asti on ollut aistittavissa, että kaikki on mahdollista", KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskanen sanoi.

KeuPan startti kauteen oli erityisen hurja. Ensimmäisestä ottelusta tuli heti murskaava 9-2-voitto ja seuraavana päivänä kova päänahka Vantaalta lukemin 4-5. Myös seuraavat ottelut jatkuivat voitokkaina ja maalirikkaina. Ensimmäisten hurlumhei-kierrosten jälkeen puolustuspeliin on ruvettu kiinnittämään enemmän huomiota, mutta miksikään kilpikonnapuolustusjoukkueeksi KeuPa ei missään nimessä ole muuntautunut.

"Maalivahtipeli on ollut loistavaa viime ajat ja puolustuspeli on parantunut. Hyökkäysvoimaahan meillä on koko ajan ollut. Alkuun voitimme pelejä tyylii 6-5 tai 5-4. Sitten aloimme kehittää puolustuspeliä ja sen jälkeen on mennyt sitä yhtä tai kahta maalia omiin."

KeuPan peli on freesin näköistä ja vastustajan puolustajat eivät ole päässeet helpolla sinivalkopaitojen tikatessa hyökkäysalueella kiivaalla vimmalla. Tasaisen vahvalla joukkueella on helppo pitää peluutus tasaisena ja sitä kautta pelaajat pirteinä. Haasteena on luonnollisesti, että kovan luokan pelimiehetkin joutuvat välillä pelaamaan alemmissa kentissä ja pienemmillä minuuteilla kuin toivoisivat, yksinkertaisesti tasaisen laajan rosterin takia.

"Meillä on ollut aika harvinaista sillä tavalla, että olemme pystyneet pelaamaan neljällä kentällä jatkuvasti ja tasaisesti. Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla. Jos jollain ei ole ollut paras päivä, niin sitten on jollain muulla ollut parempi päivä. Tietysti yksi asia on ollut, että jätkät ovat hyvässä kunnossa, eikä ole tullut loukkaantumisia. Täytyy tietysti koputella puuta."

Heiskanen korostaa koko joukkueen suorittamisen laatua, eikä meinaa aluksi nostaa esiin joukkueesta yksittäisiä pelaajia. Pienen alustuksen jälkeen kuitenkin maalivahtien lisäksi esiin nousee loistavan alkukauden pelannut Joona Erving.

"Hän on ollut semmoinen peruspakki tuolla Jyväskylässä Akatemian puolella ja on saanut nyt täällä vähän kiekollista vapautta. Hoksannut sen, että hänen vahvuuksia voisi olla muutakin, kuin kiekon heittäminen vain päätyyn. Sitä on ollut hieno katsoa", Heiskanen kehuu.

"Maalivahdit ovat tietysti olleet myös. Lassi Lehtinen ja Samuli Tervo, jotka ovat hyvin tukeneet toisiaan ja pelanneet tosi hyvin. Kumman vain laittaa uuniin, niin ihan huippupelejä pelaavat. Onhan tietysti lahjakkaista kavereista kysymys."

KeuPa on ehtinyt pelata jo kaikkia muita joukkueita vastaan paitsi Espoo Unitedia. Kysyttäessä vakuuttavinta vastustajaa tähän mennessä, on vastaus vähintäänkin yllättävä: ainakin pisteiden valossa kauden vaisusti aloittanut Heinolan Peliitat.

"Täytyy ihmetellä, miten ei ole sen enempää pisteitä siellä. Toki onhan sarja vielä nuori. Meillä on ollut heitä vastaan vaikeuksia. En usko, että se on ollut henkistä. Peliitat on mielestäni luisteleva ja taisteleva joukkue, joka saa vastustajan pelin sekaisin. Emme ole saaneet omaa rytmistä peliä toimimaan heitä vastaan. Vaikka voitto ja jatkoaikatappio tuli heitä vastaan, niin ollaan oltu ihan pesukoneessa."

Mestiksessä ja oikeastaan koko suomalaisessa jääkiekossa puhuttiin ennen kauden alkua entistä aktiivisemman ja vauhdikkaamman jääkiekon puolesta. Heiskasen mukaan se ei ole jäänyt Mestiksessä vain puheen tasolle, vaan joukkueet pelaavat entistä rohkeammin ja nopeammin.

"Kyllähän Mestiksessä on vauhtia ollut jo viime kaudet enemmän, kuin jos nyt verrataan vaikka Liigaan. Eihän täällä hitaita lähtöjä kyllä ole tai keskialueen träppiä. Välillä on yllättänyt, kun joku Vantaa tai Jokipojat ovat olleet neljän-viiden miehen träpissä siinä keskialueella. Toki meilläkin, jos onnistumisia ei olisi ollut ja mennyt näin hyvin, niin kyllähän sitä aina vähän palaa turvallisempaan vaihtoehtoon", Heiskanen myöntää.

"On ollut kuitenkin havaittavissa mielestäni Mestiksessä vielä astetta aktiivisempaa peliä ja semmoista päästä päähän menemistä. Keskialueella jos alkaa kikkailemaan tai menettää siinä kiekon, niin se tulee omiin kyllä semmoisella vauhdilla, ettei siinä ole varaa menetellä kiekkoja. Jokainen vastustaja on niin hanakka kääntämään peliä. Keskialueen merkitys korostuu koko ajan."

KeuPan taival jatkuu heti ensimmäisellä viikolla tauon jälkeen tiukalla kolmen ottelun rypistyksellä. Ensimmäisenä joukkue matkaa Kokkolaan Hermeksen vieraaksi. Haastava ohjelma ennen joulutaukoa on hyvä mittari KeuPan iskukyvystä kohti loppukautta.

"Meillä on kaksitoista peliä joulutaukoon mennessä. Matkustamme paljon bussissa ja tiukkoja vääntöjä luvassa. Kuherruskuukausi on ohi ja nyt ruvetaan mittaamaan oikeasti miehiä. Miten saadaan tämä jatkumaan ja joka päivä paras irti. Emme silti mene kauheasti asioiden edelle. Ei mennä viikko kerrallaan, vaan mennään ihan päivä kerrallaan", Heiskanen päättää maltillisesti.

Kuva: Shaun Duncan