Maalialuetilanteiden tarkistamiseen muutoksia

Mestikseen tehtiin sarjakohtainen poikkeus maalintekotilanteissa esiintyvien rikkeiden tarkistamiseen.

Sääntökirjan mukaan ainoastaan seuraavat tilanteet voidaan tarkistaa videomaalituomarilta:

1. Ylittikö kiekko maaliviivan tason?
2. Menikö kiekko maaliin ennen kuin maalikehikko siirtyi pois paikaltaan?
3. Menikö kiekko maaliin ennen erän päättymistä vai erän päättymisen jälkeen?
4. Ohjattiinko tai lyötiinkö kiekko maaliin kädellä tai potkaistiinko kiekko maaliin tai ohjattiinko tai lyötiinkö kiekko tarkoituksellisesti maaliin hyökkäävän pelaajan vartalon jollakin osalla?
5. Kimposiko kiekko maaliin tuomarista?
6. Pelasiko hyökkäävän joukkueen pelaaja kiekon maaliin maalin yläriman yläpuolella olevalla korkealla mailalla?

Muutoksia tuli maalintekotilanteissa esiintyviin häiritsemisiin. Tuomari voi tarkistaa tapahtumat maalivahdin häirintätilanteissa alueella ja alueen välittömässä läheisyydessä, sekä tapahtumat maalialueen rikkeissä. Videotarkistuksen perusteella tuomari voi hylätä tai hyväksyä maalin, mutta ei tuomita jäähyä. Päätöksen siitä, tarkistetaanko maalitilanne videolta, tekee edelleen yksin erotuomari.

Erotuomarijohtaja Harri Ahola kertoi päätöksen saaneen sataprosenttisen tuen päävalmentajien keskuudessa. Mm. Liigasta ja NHL:stä tuttuun haastosysteemiin ei Mestiksessä ole mahdollisuutta mennä.

"Mietimme kesäkuussa valmentajien kanssa, että saataisiin maalitilanteita menemään pääsääntöisesti oikein ja kehitimme tämmöisen systeemin. Meillä ei ole mahdollisuuksia haastosysteemiin samalla tavalla kuin Liigassa. Kuvakulmat ja muut ei riitä siihen. Todettiin sitten ainakin hyvin kilpaileva keino siihen."

Syyt systeemin ovat hyvin selvät. Maalintekotilanteet halutaan menevän aina oikeudenmukaisesti.

"Onnistuimme jo viime kaudella aika hyvin maaleissa, mutta syy tähän oli, että pääsisimme sataan prosenttiin. Maalille ajot lisääntyivät viime kaudella. Se ei ole ollut ongelma, mutta se on kaikille etu, jos ne saadaan menemään sataprosenttisesti oikein."

Kuva: Shaun Duncan