RoKin Aleksi Kenttämaalle kolmen ottelun pelikielto

15.3.2024
RoKin Aleksi Kenttämaalle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu:

Tilanteesta tuomittiin jäällä RoKin Aleksi Kenttämaalle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa IPK:n pelaaja nousee kiekollisena laidan tuntumassa RoKin puolustusalueelle. Hänen ollessa noin puolustusalueen aloituspisteen yläkaaren kohdalla, tulee tilanteeseen keskustan suunnasta RoKin Aleksi Kenttämaa, joka taklaa kyseistä pelaajaa painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklauksen yhteydessä Kenttämaan olkavarsi osuu vastustajaa suoraan päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama sääntöjenvastainen taklaus päähän ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä on huomioinut asian arvioinnissa, että taklattu pelaaja jarruttaa juuri ennen taklausta, mihin taklaavan pelaajan on ollut sinänsä haastava reagoida. Taklatun pelaajan pään asento ei kuitenkaan ei muutu äkillisesti alaspäin ennen taklausta. Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan pelaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaukset suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että taklaavan pelaajan liikerata suuntautuu tilanteessa alhaalta ylöspäin, mikä osaltaan aiheuttaa taklauksen osumisen nimenomaisesti pään seudulle. Kurinpitoryhmä katsoo teon sisältäneen loukkaantumisriskin, joka tässä tapauksessa on konkretisoitunut vastustajan loukkaantumisena. Myös tämä seikka tulee huomioida asian seuraamusharkinnassa.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen (3) ottelun lisärangaistuksen arvoinen.

Mestiksen Jääkiekon kilpailusääntöjen ja Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Edelleen Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan aiemmat Mestiksen kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste. Tässä tapauksessa pelaajalla ei ole sellaista kurinpitohistoriaa, joka tulisi ottaa koventamisperusteena huomioon asian seuraamusharkinnassa.

RoKin Aleksi Kenttämaalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: